Sprekers Cleantechfestival 2013

Ingrid Lieten, viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van innovatie.

Ingrid Lieten werd geboren in 1964 en is woonachtig in Zonhoven. Na het behalen van haar diploma in de rechtenstudie aan de VUB, behaalde Ingrid Lieten een Master in Industrial Location and Development aan dezelfde universiteit en studeerde vervolgens bij in Overheidsmanagement en Bestuurskunde. Zij werkte 4 jaar als advocaat aan de balie en vervolgde haar carrière bij de GOM-Limburg. In 1993 werd ze gemeentesecretaris van Maasmechelen. Op 1 januari 2002 was zij directeur-generaal van De Lijn. Door het weekblad Trends werd ze verschillende malen uitgeroepen tot de machtigste zakenvrouw in Vlaanderen. In november 2006 werd ze 'Nederlandstalige Overheidsmanager 2006' van de Vlaamse Vereniging voor Bestuur en Beleid. In juli 2009 werd ze door de sp.a gevraagd om vice-minister president te worden in de tweede regering van Kris Peeters. Ze neemt er de bevoegdheden op van Wetenschappelijk Onderzoek en Innovatie, Economisch Overheidsinstrumentarium, Media en Armoedebeleid. Ingrid Lieten


Jean de Bethune, Gedeputeerde Economie, provincie West-Vlaanderen

Jean de Bethune werd op 18 augustus 1959 geboren in Marke (Kortrijk).
Hij behaalde het diploma van licentiaat in de rechten aan de KUL.
Sinds 2000 zetelt hij in de Kortrijkse gemeenteraad. Tijdens de legislatuur 2001-2006 wordt hij schepen van Kortrijk bevoegd voor o.m. Economie en Onderwijs.
Van 2006 tot en met 2012 is hij opnieuw schepen in Kortrijk, bevoegd voor o.m. Economie, Onderwijs en Toerisme.
Op provinciaal niveau wordt hij, na vijftien jaar raadslid, in 2002 verkozen als provincieraadsvoorzitter en oefent die functie uit tot en met 2012.
Sinds eind 2012 is hij gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen, bevoegd voor Economie en streekontwikkeling, Externe relaties en Noord-Zuid-beleid en Gelijke kansen.
Jean de Bethune


Jan Bommerez, auteur & inspirator

Jan Bommerez, Vlaming van geboorte, woont sinds 1995 in Californië. Hij is regelmatig in Europa (vooral Nederland) voor sprekersopdrachten voor bedrijven zoals Rabobank, Philips en Xerox. Jan Bommerez is auteur van de bestseller FLOW en de Kunst van het Zakendoen met over 60.000 lezers. Het boek stond in zijn eerste jaar wekenlang in de top 10 van de zakelijke boeken in Nederland. Ook Kun je een Rups Leren Vliegen (over Transformationeel Leiderschap) vond zijn weg naar meer dan 40.000 managers en leiders. Het is daarmee het tweede meest gelezen boek over leiderschap in Nederland na De 7 Gewoontes van Effectief Leiderschap van Stephen Covey.

Jan Bommerez spreekt tegenwoordig vooral over de Ideeëneconomie en over de noodzaak om een totaal andere bedrijfscultuur te scheppen voor het innovatietijdperk.
Jan Bommerez


Peter Tom Jones, voorzitter i-Cleantech Vlaanderen vzw

Peter Tom Jones is burgerlijk ingenieur Milieukunde, doctor in de Toegepaste Wetenschappen en werkzaam als Onderzoeksmanager (IOF) aan de KU Leuven, met specialisatie in industriële ecologie.
Hij is één van de 15 pioniers van Plan C, de Vlaamse transitiearena voor een duurzaam materialenbeheer. Daarnaast is hij voorzitter van de vzw I-Cleantech Vlaanderen en van het Vlaamse Enhanced Landfill Mining Onderzoeksconsortium.
Als ‘geëngageerd wetenschapper’ publiceerde hij talloze artikels, boekartikels en opiniestukken omtrent thema’s als klimaat, transities, cleantech en industriële ecologie. Hij is co-auteur van o.a. Terra Incognita (Ginkgo, Gent, 2006), Het Klimaatboek (Berchem, 2007), Klimaatcrisis (Antwerpen, 2009) en Terra Reversa: de transitie naar rechtvaardige duurzaamheid (Berchem/Utrecht, 2009).
Peter Tom Jones